Da li je Facebook dobar za moje poslovanje?

Danas se malo koji posao pokreće bez prateće Facebook stranice ili profila jer društvene su mreže postale neizbježan dio naših života na kojima dobivamo sve nama relevantne informacije. Često privatni profili vlasnika tih biznisa „priteknu u pomoć“, pa posluže kao dodatna promocija sadržaja kojeg žele plasirati, dok neki mikro poduzetnici i graditelji osobnog branda niti ne pokreću stranicu, već brand stvaraju na svojim profilima.

Facebook profil ili Facebook stranica- odaberite pristup prema ciljevima

Ako razmišljate o pokretanju biznisa ili krećete u osobni branding, treba imati na umu da sam Facebook kao kompanije, za poslovne djelatnosti i javne osobe predviđa korištenje stranice.

Kako bismo odabrali najbolji način korištenja Facebooka, trebamo se zapitati jedno ključno pitanje – šta tačno želimo postići? Dakle –  kakav brand želimo izgraditi i koji nam je cilj?

Ako ćemo Facebook koristiti za privatnu promociju i privatni branding  trebamo prvo znati čime raspolažemo, ko nam je ciljna grupa koju želimo dosegnuti našim objavama, koje poruke nastojimo prenijeti i slično. Tek nakon analize i koncipiranja plana možemo odvagnuti koji kanal i kakva taktika nastupa su bolji za nas. Generalno, nije loše koristiti oba načina u pravilnoj kombinaciji, omjeru, načinu, stilu i tempu.

Poduzetnica koja se tek probija na tržištu ili ona etablirana koja želi svoj rad i razmišljanja približiti široj publici može koristiti i osobni profil i stranicu, ali samo ako doista ima što reći i može u kontinuitetu stvarati kvalitetan, jedinstven i koristan sadržaj. U suprotnom, bolje ne ulaziti u neki veći pothvat.

Prednosti i nedostaci privatnog Facebook profila za izgradnju branda i biznisa

Privatni profil kao bitan plus ima puno veći organski doseg objava bez plaćanja oglasa. Profil ima i mogućnost javne objave svega što postamo i tada će naše objave i osobne podatke moći čitati, čak ako želimo i komentirati, apsolutno svi. Profil daje i mogućnost detaljnog podešavanja opcija privatnosti tko će moći i što vidjeti, odnosno raditi na našem profilu, i opcije da vas oni koji vam nisu prijatelji samo prate u javnim objavama.

Stoga, ako ste skloni objavljivati slike svoje malodobne djece, ne zaboravite u postavkama namjestiti da objave ne idu “javno”, već da ih mogu vidjeti samo prijatelji. Postoje i  „follow opcije“ i na taj način, osim prijatelja, na Facebooku ćemo dobiti i pratitelje naših javnih objava što pomalo sliči na Twitter. No, dobro pazite kako ste postavili opcije privatnosti.

Privatni profil daje mogućnost da ulazimo u razne interesne grupe koje mogu imati vrlo važnu komunikacijsku ulogu. Iskustvo pokazuje da, ako ste dobar komunikator, dobit ćete na vaše objave dosta komentara i aktivnosti, a profil traži manje rada i angažmana u odnosu na stranicu.

Ipak profil ima i neke negativne stvari, pa tako ne nudi mogućnost statističkih podataka, niti mogućnost oglašavanja objava, a ne možete ni tempirati kada ćete nešto objaviti. Također, ako na privatnom profilu osim crtica iz našeg privatnog života krenemo „daviti“  prijatelje i poznanike s poslovnim objavama i najavama koje ih ne zanimaju – može se vrlo lako dogoditi da počnu skrivati naše objave ili nas maknu s liste prijatelja jer smo im jednostavno naporni. Moramo imati u vidu i naše poslovne suradnike koji su nam „prijatelji“ jer neke intimne detalje iz naših privatnih života i objave o porodičnim tragedijama i bolestima oni možda ne žele gledati i mogu nas smatrati neprofesionalnima.

Treba imati i na umu, ukoliko želite community managera, na svom privatnom profilu nikome ne možete dati ovlast za vođenje kao za stranicu, već mu morate prepustiti sve lozinke i uvid u vaše najosobnije stvari, pa treba pripaziti da to bude osoba kojoj stvarno istinski vjerujete.

Prednosti i nedostaci Facebook stranica

Što se tiče stranica, one trenutno imaju manji doseg objava nego profili.

No, taj se doseg može za simbolične iznose povećati i to vrlo ciljano prema odabranim grupama ili interesima. Pri tome nećete svoje prijatelje “daviti” stalnim objavama svojih poslovnih razmišljanja, već će biti prikazane samo onima koje to stvarno zanima jer su “lajkali” vašu stranicu. Objave na stranici su uvijek javne, možemo njima baratati po želji, čak i odrediti u kojoj zemlji će se vidjeti koja objava i na kojem jeziku.

„Danas se putem stranica mogu kreirati pravi poslovni komunikacijski kanali s odvojenim sekcijama za video kanal u koji Facebook posebno ulaže napore, fotografije, aplikacije za live streaming, webinare i slično. Stranica je odlična za poslove koji često organiziraju događanja i koriste event sistem Facebooka. Daljnje mogućnosti, koje su novijeg datuma, su i posebni CTA (call to action) buttoni putem kojih možete pozvati korisnike da se upišu na newsletter listu, kupe knjigu ili vas kontaktiraju. Omogućeno nam je posebno kreiranje ciljne publike i njima slične publike, što je važno za ciljano oglašavanje i troškove. Stranica nudi brojne metode oglašavanja na Facebooku, a te metode se mijenjaju, unapređuju i stalno dopunjavaju“,

Analitika i velika količina podataka koju nudi stranica je dobra stvar i važno ju je pratiti u svakom ozbiljnom projektu. Ujedno vam daje mogućnost da na svoju web stranicu postavite posebno kreiran kod za praćenje posjeta i ostvarivanja raznih ciljeva ostvarenih uz pomoć stranice na Facebooku. Mjerenje rezultata i povrata uloženoga time postaje puno tačnije.

Stranicu može voditi i uređivati više ljudi, podijeljenih u više kategorija ovlašćenja. Stranice danas imaju specijalizirane aplikacije poput Facebook Pages koje vam nude da kompletno upravljanje zajednicom i korištenje svih funkcionalnosti obavite putem mobilnog uređaja. Konačno, naše objave na stranici vidljive su i osobama koje nisu uopšte korisnici Facebooka jer se Facebook stranica ponaša kao klasična web stranica.

Premda se čini da Facebook stranice imaju samo koristi, tu su i neki bitni nedostatci: ljudi su manje skloni komentarisanju i društvenom angažmanu na stranicama nego na profilima, za korištenje dostupnih alata ponekad je nužno proći edukaciju, a za bolji “doseg“ neke objave potrebno je izdvojiti određenu sumu novaca kako bi se postigao što bolji oglašivački rezultat, što ostaje na volji korisnika.

Najbolje je kombinirati Facebook stranicu i osobni brand na Facebook profilu

„Ako ste finansijski, vremenski i sadržajno spremni, predložili bi kombinaciju profila i stranice, kao u slučaju Mari Smith, svjetski poznate trenerice za društvene medije i marketinške stručnjakinje za društvenu mrežu Facebook, koja aktivno održava i profil i stranicu za poslovne svrhe. Mari koristi različite objave na oba kanala, različite naslovne i profilne fotografije, različite tehnike, aplikacije, a različita je i svrha, ton i način komunikacije. Iz iste branše kao i Mari, dolazi i Jeff Bullas, koji se također odlučio za sinergiju stranice i profila. Ništa lošije ne snalazi se s kombiniranjem oba kanala niti sjajna Amira Medunjanin, interpretatorica tradicionalnih bosanskih pjesma koja također održava i Facebook profil i stranicu

Zaključak je nakon svega, da za ozbiljne, dugoročne poslovne pothvate i privatne promocije, prvi korak treba biti otvaranje i održavanje stranice. Kada održavamo stranicu, imamo puno više funkcionalnosti i tehnika dostupnih za kvalitetne online komunikacije i e-poslovanje, nego u slučaju privatnog profila. Facebook stranice su svakim danom sve bolji komunikacijsko-poslovni sistem i daju sve više prostora za rad.

No, ukoliko nemate nikakvih sredstava za tim, oglašavanje i rad, doseg objava na stranici će se ograničiti i rast će biti dosta spor, osim ako vaše objave nisu totalni hit. Zato nemojte biti frustrirani ako nemate veliku interakciju, jer za to postoji razlog. Možda vaše objave nisu vidljive svima ili nisu zanimljive, možda ne koristite dostupne funkcije i tehnike ili radite loš community management.

Privatni profil, koji je dosta popularan kod nekih naših poslovnjaka i komunikatora može biti dobar podupirući kanal stranici na kojem morate dobro balansirati između privatnih i poslovnih prijatelja i objava. Nije baš poželjno pretjerivati s poslovnim objavama, a očekuje se da pokažete neke svoje osobne, ljudske strane. Poslovne objave na profilu trebaju biti javne i s pravilno postavljenim opcijama privatnosti. Ako želite, sve može biti javno, ali svakako morate imati vremena, sadržaja i volje da taj profil redovno održavate i to vjerojatno sami.

Ako oglašavanje na Facebooku nije željena opcija, za sada vam objava na profilu donosi dosta dobar organski, besplatan doseg. Isto tako, privatni profili karakteristični su i time poželjniji za life coacheve, konzultante i pružatelje sličnih specijalnih usluga, dok su manje poželjni za djelatnosti kao što su pečenje domaćih kolača, masaže, solarij, itd, pa to svakako treba imati na umu prilikom odlučivanja između ove dvije opcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *