Instagram Kafić, kafana, coffee shop

Mnogi su nas klijenti upitali kako da putem Instagrama ili Facebooka na pravi način promovišemo naš kafić ili kafanu ili neki coffee shop.

Veoma jednostavno, angažujete naš tim i riješite sve probleme 🙂

Ukoliko nemate potrebu za Community menadžerom ili nemate izdvojen budžet za to a želite da se istaknete na društvenim mrežama u nastavku vam donosimo par savjeta kako to da uradite inhouse, tačnije kako da sami održavate svoj Instagram profil.

SADRŽAJ

Content je king, kažu oni koji se prave kao da naše riječi za to ne postoje. Dakle, sadržaj je kralj oglašavanja na društvenim mrežama, čak i car.

Dok je Fejsbuk bio u fazi ekspanzije, stranice (poslovne i zabavne) su rasle prije svega zbog SADRŽAJA, to se nastavilo i na Instagramu i kada retroaktivno posmatrate popularne stranice, influensere i slično, shvatićete da su svi do jednog imali atraktivan sadržaj, koji je bio generator njihovog rasta.

Zapamtite: Nijedna stranica nije porasla samo zbog budžeta ili samo zbog kvantiteta objava, uvek je bitan kvalitet odnosno buđenje pažnje kod ciljne grupe.

Ovo je dug i naporan proces, uspjeh preko noći ne postoji, prostora za organski rast je sve manje, algoritam je sve rigorozniji i kvalitet već sada pobeđuje kvantitet.

Sumirano u jednoj rečenici: 90% vremena na Instagramu i radu na istom posvetite kreiranju dobrog sadržaja za vašu ciljnu grupu.

HAŠTAGOVI

Na Instagramu oni rade skoro savršeno, za razliku od Fejsbuka gde su haotični, stoga ih treba koristiti.

Namjena haštagova je višestruka:

1. Da vas pronađu oni koji pretražuju određene pojmove

2. Da vas pronađu oni u čije pretrage ćete “upasti” dobrim haštagom

3. Da Instagramu pošaljete input o tome šta je sadržina vaše objave, te time povećate mogućnost da se pojavite u Explore feed-u i dođete do novih pratilaca/kupaca

Česta greška na našem tržištu je korišćenje haštagova na engleskom jeziku. Ovi haštagovi su kao mini teme pretrpani, brzo vaša objava ode daleko od očiju korisnika i pritom može vam doneti pratioce iz svijeta koji će vas sporadično zapratiti, a koji nisu vaša ciljna grupa i stoga imaju nula efekata na prodaju, a nerijetko dobijete i negativne poene jer vas brzo i otprate.

Haštagove koji su idealni za vaš biznis možete pronaći tako što ćete istraživati konkurencije, istraživati prosječne kupce i njihovo ponašanje a možete ih i sami logički izvesti iz onoga što vaš biznis zapravo prodaje (proizvod ili uslugu).

Nakon objavljivanja, kliknite na svaki haštag, da biste ga provjerili kao i da biste projverili broj objava na njemu i vaše rangiranje.

Haštagova u objavi može biti do 30, mada je 30 svakako previše, idealno je 10-ak smislenih. Nerijetko ćete naći savjet da dodatne haštagove ostavite u komentaru objave, to nije dobro i odnedavno se smatra spamom.

Sumirano u jednoj rečenici:Koristite haštagove na vašem jeziku, na svakoj objavi, posvetite im pažnju.

STORIJI ILI OBJAVE

Stori format je sjajan, iako smo prvo bili protivnici istog, zato što korisnicima stvara pritisak koji mi zli marketari obožavamo, a glasi: ako sada ne pogledaš ovo, nestaće i ostaćeš uskraćen za to da vidiš kako smo se sinoć proveli tokom izlaska.

Rast popularnosti stori formata se vidi i po broju storija, i po broju pregleda i po broju funkcionalnosti koje Instagram stalno dodaje ali imajte u vidu sledeće: 100% korisnika Instagrama gleda glavni feed, svega 70% korisnika gleda stori feed. Zašto? Mnogima se ne dopada, mnogi (uglavnom stariji korisnici) ni ne znaju čemu služi. Zato vaše objave ne smiju da se zasnivaju na stori formatu, on je pojačivač vaše poruke, ali ne i glavni prenosilac.

Sumirano u jednoj rečenici: Stori je dodatak na objave, nije bitniji od glavnih objava i verovanto nikada neće ni biti.

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli, pratite nas i dalje za više recepata 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *