Male tajne velikih menadžera društvenih mreža.

Šta je potrebno jednom menadžeru da bi se uspješno bavio vođenjem drustvenih mreža, kako uspjeti u ovom poslu i kako se izdvojiti od ostalih?

Ovo su samo neka od pitanja kojima ćemo se baviti u ovom tekstu, a sve kako bi na pravi način dočarali kako izgleda radni dan menadžera društvenih mreža.

Kafa, kafa i još dosta kafe

Kafa je važan dodatak našoj ishrani, a za jednog uspješnog menadžera je od krucijalnog značaja. Običan ali i neobičan radni dan uglavnom počinje sa njom jer nas kao prvo razbuđuje a kao drugo podstiče na kreativnost, a to je upravo ono što razdvaja običan profil na Instagramu ili Facebooku od onoga kojeg naša kreativna agencija održava.

Da bi jedan Instagram profil izgledao po želji klijenta nije dovoljno da imate samo lijepe fotografije ili adekvatnu grafiku. Potrebno je vrijeme da izgradite brend na internetu, da svojim objavama postignete željeni cilj, a cilj mora biti unaprijed definisan.

Kao u poslu ali i u životu nemoguće je da zadovoljite potrebe svih ciljnih grupa. Isto se odnosi i na nastup na internetu. Da bi plasirali potrebni sadržaj dva ili tri puta sedmično potrebno je da upoznamo Vašeg idealnog kupca proizvoda ili usluge, nakon toga osmišljavamo taktiku i učestalost objava, fotografišemo vaše proizvode ili usluge, od vas dobijamo podatke koji će se plasirati online i krećemo u planiranje objava u odnosu na vaše zahtjeve i statistiku posjećenosti profila.

Da bi profil izgledao profesionalno i da bi korisnici primjetili “da tu neko nešto radi” od krucijalnog značaja je da posjeduje profesionalne fotografije koje se koriste za objave. Ako se sjetite instagrama ili Facebooka od prije samo 5 godina primjetićete da se kvalitet fotografija korisnika dosta povećao. Jeste da smo napredovali u tehnologiji, pa sada svaki smartphone ima jako dobru kameru ali većina fotografija koje vidite na Instagramu je fotkana DSLR aparatom, i to je jedna stavka kojom se profesionalni profil izdvaja od običnog.

Ali kao što smo gore napomenuli, to nije dovoljno. Postoje tri zlatna pravila koja svaki ozbiljni menadžer društvenih mreža mora da ispoštuje. To su:

  1. Istraživanje
  2. Planiranje
  3. Učestalost objava

Ukoliko se ne poštuju ova tri “pravila” objave će u većini slučajeva proći neprimjećene i neće postizati konverzije.

Nadamo se da smo vam makar malo pojasnili šta podrazumjeva biti menadžer društvenih mreža, ili community menadžer.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, ili želite da vas baš mi promovišemo na društvenim mrežama javite se na email:

  • kontakt@krava.ba
  • office.krava@gmail.com
  • Slažem se

    Au1255 October 3, 2018 12:07 pm Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *