Pizza i Instagram

Volite pizzu?

Da li znate jednu osobu koja ne obožava vjerovatno najukusnije jelo na svijetu, pizzu? Gotovo da ne postoji osoba koja može reći da nije ljubitelj pizze, nevjerovatno ukusnog jela koje oduševljava ljude širom svijeta.

Svi znamo koji su sastojci neophodni kako bi pizza imala tako sočan ukus, međutim, da li ste se ikada zapitali kako je zapravo nastala?

Kako je nastala pizza?

Pizza Banja Luka
Klijent Pizzeria Ciao Amore

Ono što je sasvim sigurno jeste da niko sa sigurnošću ne može tvrditi šta je prava istina. Međutim, mnogi vjeruju da pizza nije nastala u Italiji, iako se toj zemlji uvijek pripisivalo njeno striktno „vlasništvo“.

Vjeruje se da je prva pizza  nastala na području Mediterana, gdje su mnogi narodi poput Grka, Rimljana i Egipćana imali običaj da jedu tanko pečeno  pecivo, na koje su stavljali ulje, češnjak i začine.

Italiji su lokalni pekari  tanko razvijeno jednostavno tijesto koristili prvenstveno kako bi provjeravali temperaturu svojih pećnica.

Kako ipak pecivo ne bi bacali, dijelili su ga sirotinjskom stanovništvu koje je na njega stavljalo ostatke ručka, uglavnom povrće i začine. Stoga se smatra da je pizza zapravo bila jelo nižeg sloja stanovništva.

Pizza i Instagram

Zašto je pizza toliko viralna na Instagramu? Pa iz razloga što je to jedna od najkraćih a najpoznatijih riječi na svijetu. Hashtag pizza na instagramu prikazuje preko 2.7 miliona objava, što znači da ljudi jednostavno vole pizzu, vole njen oblik, ukus, miris i vole da je fotografišu.

Svaki put kada ste bili u nekoj lijepoj pizzeriji i uživali u ukusima kvalitetne pizze, siguran sam da ste barem jednom prije prvog zalogaja uradili koju fotku tek vruće pristigle Pizze. Tu fotku ste podijelili sa svojim prijateljima na Fejsu i Instaću uz obavezan hash #pizza ili #pizzatime .

Ukoliko je pizza bila odlična (ili je fotografija bila još bolja) dodatno ste se potrudili da na istoj fotografiji tagujete ili označite lokaciju pizzerije u kojoj se trenutno nalazite. Vi ste tim potezom kreirali Pizza naciju na društvenim mrežama i pomogli ostalim potencijalnim klijentima da tu istu pizzu probaju kada sledeći put posjete određeni grad ili određeni restoran.

Tako funkcionišu društvene mreže i Pizza. Trenutno većina pizzerija se trudi da nakon vaših hashtagova i tagova pizzerije tako reći “namami” nove goste kreirajući savršen sadržaj na svom Instagram ili Facebook profilu. Taj sadržaj je uglavnom dizajnerski savršen i prosto vas navodi da posjetite piceriju i okusite njihovu pizzu. Kreiranje sadržaja za društvene mreže u većini slučajeva radi menadžer društvenih mreža ili social media menager koji redovno prati trendove na društvenim mrežama i kreira content/sadržaj koji će nove posjetioce navesti da posjete neku piceriju.

Profesionalno vođenje društvenih mreža ima jedan jedini cilj iza sebe, a to je da nove ali i stare klijente uvjeri da posjete neku piceriju ili poruče dostavu na kućnu adresu. Danas mnogi restorani brkaju babe i žabe, i očekuju od osobe koja se bavi vođenjem instagram naloga da preko noći poveća prodaju i vlasnike napravi milionerima, što je u suštini nemoguće.

Ukoliko svi segmenti jednog restorana ili picerije rade u savršenom skladu, što znači da u ovom slučaju pizza stiže vrela, zadovoljava standarde, konobari su ljubazni, cijene su prihvatljive onda je community manager osoba kojoj je dovoljno da samo malo “pogura” klijente u restoran i zaokruži cijelu priču. Ako je situacija kojim slučajem drugačija, a vjerujte nam na riječ imali smo takvih slučajeva, onda vam ni najbolje usluge vođenja Instagram profila ne mogu pomoći. Zapamtite, najbolji gost je zadovoljan gost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *