Podcast.ba – Dižemo svijest o Podcast naciji u Bosni i Hercegovini

Šta je uopšte podcast?
Prema nekoj nezvaničnoj definiciji, podcast je emisija odnosno program koji je dostupan u digitalnom formatu za preuzimanje preko interneta.

Jednostavno, riječ je o govornoj formi zabave, pružanju naučnog objašnjenja određenih tema ili analizi i komentarisanju teme koja je povezana sa različitim oblastima stručnosti gosta. Međutim, kreiranje dobrog, uspješnog podcasta u kojem će ljudi uživati neće biti lako. Naravno, nije potrebno imati diplomu iz oblasti podcasta ili novinarstva, ali dobro je znati osnovna pravila kvalitetnog i zanimljivog podcasta.

Podcast je sada popularna i uobičajena metoda zabave i komunikacije. Međutim, takođe spada u relativno novu vrstu tehnologije.

Prvim snimljenim podcastom ikada se smatra Daily Source Code, koji je objavljen avgusta 2004. godine.

U roku od mjesec dana nakon emitovanja ovog podcasta, New York Times piše na ovu temu i spominje da se podcasti već snimaju po celom svetu.
U novembru 2004. godine, tokom BloggerCon konferencije, medijska ličnost i jedan od prvih ‘poznatih’ programera, Adam Curry je držao predavanje na temu “audio bloging”, kada je iskoristio priliku da priča i o podcast formi.
Tokom istog mjeseca, pokrenuta je prva platforma za podcast hosting, pod nazivom Libsin. Prve podcast dnevne vijesti pokrenute su 2005. godine, a zatim u junu iste godine, Steve Jobs je objavio da će, u tada novoj verziji 4.9 iTunes-a, biti ponuđen cijeli ‘katalog’ podcast emisija u sklopu nove aplikacije pod nazivom ‘Podcasts’.

U decembru iste godine, izraz “podcast” je bio proglašen za riječ godine u američkom riječniku Oxford.

Ispostavilo se da je Steve Jobs odnosno Apple prepoznao kvalitet i moderno jer je 2014. godine, Apple imao više od milijardu pretplatnika podcasta, a taj broj i dalje raste.

U roku od nekoliko godina postotak Amerikanaca koji slušaju podcaste skočio je sa 9 na 15 posto populacije. Godine 2014. dogodila se ključna prijelomnica, i to u dva dijela: Apple je prvo izbacio samostalnu aplikaciju za podcast, a potom se pojavio “Serial”, podcast koji je imao najbrži skok do 5 milijuna downloada i streamova. Tada su i oglašivači vidjeli da se događa nešto ozbiljno i počeli gurati novac u tu formu.

Od tada do danas podcast u svijetu – a u Sjedinjenim Američkim Državama ponajviše – postojano raste. Prema istraživanju Infinite Diala, danas u SAD-u postoji 57 miliona redovitih slušalaca podcasta, a krivulja preslušavanja i skidanja epizoda na iTunesu snažno se penje: od 7 milijardi u 2014. godini do 10 milijardi u 2016. godini. Prošlog je ljeta k tome došlo do investicijskog buma i kompanije koje se bave podcastom prikupile su milijune sa Wall Streeta: 7,5 milijuna za Art19, 15 milijuna za Gimlet, 15 milijuna za HowStuffWorks…

Dodatno, u 2017. godini vlastiti originalni podcast sadržaj za svoje platforme počeli su izrađivati Google, Spotify i Tidal, čime su se pridružili drugim internetskim kompanijama poput Amazona, Pandore, Stitchera i Slackera. Razlog zbog kojeg su se uključili u igru vjerovatno leži u brojci od 220 milijuna dolara od oglašavanja u prošloj godini, što bi trebalo samo još rasti. Novi Appleov alat koji prati navike i broj slušalaca, Podcast Analytics, pokazao je da je riječ o hiperangažiranoj i vjernoj publici, koja je u prosjeku obrazovanija i bogatija od prosjeka opšte populacije. Oglašivačima je privlačna i starosna struktura slušateljstva: 44 posto ih je između 18 i 34 godine, a 33 posto između 35 i 54 godine.

Podcasting postaje snažan marketinški proizvod, primarni izvor informacija i zabave a usput može biti koristan za svakoga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *